CV Hazırlarken En Sık Yapılan 10 Hata
Öğrenciler ve özellikle mezunlar için kariyer basamaklarının en önemli aşaması iyi bir iş başvurusu yapabilmekten geçer. İyi bir iş başvurusu yapmanın temeli de kaliteli bir CV’ye sahip olmakla başlar. Geçmişiniz ne kadar iyi olursa olsun CV hazırlamayı bilmiyorsanız insan kaynaklarının gözünde 1-0 geriden başlarsınız. Ancak bu sefer CV hazırlarken yapılması gerekenler nelerdir değil de yapılan hatalara göz atarak yapılan yanlışları görüp ileride yapmamak için özen gösterebiliriz.
1- Kullanıcı Adı İçeren Mail Adresleri Kullanmak
CV’nizin iletişim bölümünde e-posta adresiniz gibi bilgilerin yer alması gereklidir ancak kullandığınız e-posta adresi gerçekten sizin adınızı içermeli; asigenc@gmail gibi bir e-posta adresiyle başvuru yapmanız tabi ki hoş karşılanmayacaktır.
Doğru Mail Adresi Nasıl Olur
E-posta adresinizin sadece adınızı içermesi gerekir. Eğer bu adres alındıysa adınız ve soyadınız arasına nokta koyabilir, alt tire koyabilir veya farklı mail sağlayıcılarından mail adresi almayı deneyebilirsiniz.
2- Selfie ya da Eski Fotoğraflar Kullanmak
CV’nizde yer verdiğiniz fotoğraf en kötü ihtimalle son altı ay içinde çekilmiş ve net bir fotoğraf olmalıdır. Selfie gibi fotoğraflar ise CV’nin ciddiyetini bozacaktır.
3- İşinizle İlgisi Olmayan Hobilere Yer Vermek
İnsan kaynakları tarafından incelendiğinde bunu herkes yapabilir ya da bunun bize ne faydası olabilir diye tepki vereceği hobilere mümkün olduğu kadar yer vermemelisiniz. Buna bir örnek verecek olursak, zorda kalmadıkça “kitap okumak” gibi bir hobiye cv’nizde yer vermeniz gerekmez.
Başvurduğunuz iş ve meslek dalıyla ilgili hobilere yer vermeniz daha faydalı olacaktır. Örneğin elektrikle ilgilenen bir sektörle uğraşıyorsanız “çeşitli elektronik aletleri parçalamak ve incelemek” yazmanız daha etkili olacaktır.
4- Yabancı Dil Seviyenizi Abartarak Yazmak
Eğer yabancı diliniz orta seviyede olduğu halde iyi yazdıysanız mülakat sırasında sizden mülakata İngilizce devam etmeniz beklenirse buna şaşırmamanız gerekir. Yabancı dil seviyenizi yazarken ne seviyede olduğunuza inanıyorsanız CV’nizde de o seviyeyi belirtin.
5- Tutarsız Yazı Dili ve Zamanları Kullanmak
Bir cümleye “bu işi yaptım” diyorsanız bir diğer cümlede “bu iş yapılmış” gibi cümlelere yer vermeniz Türkçeyi doğru kullanımınızdan bile şüphe ettirebilir. Genellikle yazarlık tecrübesi olmayan insanların yaşadığı bu hata sizi oldukça amatör gösterebilir. Bu yüzden yazdığınız cümleleri en son bir kez daha okuyarak kontrol edin.
6- İmla ve Noktalama Hataları Yapmak
CV hazırlamak profesyonel hayata atılmanın ilk aşamasıdır. Profesyonel iş hayatında ise yazım hataları gibi basit sorunlar çok az yaşanır çünkü gerçekten yazım hataları yapan kişiler muhtemelen o işlere girememişlerdir.
7- Karmaşık ve Rengarenk Bir Sayfa Düzeni Oluşturmak
Oluşturduğunuz CV’nin mümkün olduğu kadar net ve anlaşılır olması gerekmektedir. Bu yüzden tasarımsal olarak bir düzen oturtmanız ve göz yorucu olmayan bir renk seçmeniz gerekir.
8- Referans Kısmında Akrabalara Yer Vermek
CV’nizde yer verdiğiniz referanslar bazı durumlarda aranabilmekte ve sizin hakkınızda bu kişilerin yorumları dinlenebilmektedir. Yer verdiğiniz kişilerin akrabalarınız olduğunun anlaşılması durumunda ise referansınız yokmuş muamelesi görebilirsiniz.
9- Gereksiz Bilgilere Yer Vermek
CV yazarken kendiniz hakkında bilgiler vermeniz gerekse de katılmış olduğunuz konferanslara kadar her şeyi paylaşmanıza gerek yoktur. Bazen oluşturulan CV’ler 6-7 sayfayı geçebilmekte ve bu uzunluktaki CV’lerin neredeyse hiçbirinin ikinci sayfasından sonrasına bakılmamaktadır.
10- İş Deneyimlerini Sırasız Olarak Yazmak
İş deneyimleri daha önce çalıştığınız yerleri ve yaptığınız işteki yükselişinizi göstermek için en doğru yerdir. Bu deneyimlerin sırasız olması nasıl bir geçmiş yaşadığınızın anlaşılmasını zorlaştıracak ve hakkınızdaki değerlendirmeyi olumsuz etkileyecektir.
Bonus: İyi bir CV Nasıl Hazırlanır
CV Hazırlamak İçin Bazı Tavsiyeler
- Çok önemli olmadıkça katılım belgelerine cv’nizde yer vermeniz gerekmez.
- Devam eden okul ve iş bilgilerini tarih olarak “2018 – Devam Ediyor” şeklinde yazabilirsiniz.
- Eğer yoksa projeler gibi kısımlar oluşturmak için yanlış bilgilere yer vermemelisiniz.
Geri bildirim: İş Başvurularında Kabul Edilmek İçin Neler Yapılmalı – Eğitim Elçileri