Üniversitelerde Akademisyen Olmak İçin Ne Gerekir

Üniversitede okurken pek çok öğrencinin istediği alanlardan biri üniversitede kalarak hayatı boyunca eğitim sürecine devam etmektir. Özellikle okumayı, araştırma yapmayı seven kişiler için üniversiteyi iş edinmek ilerisi için tatmin edici bir olacaktır. Akademiye girmek içinse herhangi bir lisans programını bitirmek ilk adımdır. Üniversitelerin her alanda çalışmaları sürdüğü gibi her bölümden de akademisyenlik alımları sürekli olarak devam etmektedir.

Akademisyenler genel olarak “üniversite hocası” olarak tanımlayabileceğimiz kişilerdir. Akademisyenler öğretim üyesi, öğretim elemanı, profesör gibi ünvanlara sahip olabilirler ve bu onların derecelerini belirler. Almış oldukları eğitim, yaptıkları çalışmalar ve tecrübeleri tıpkı iş hayatında olduğu gibi yükselmelerini sağlayan etmenlerdir.

Akademisyen Olmak İçin Gerekli Şartlar

Akademisyen olmak için herhangi bir bölüm şartı bulunmamaktadır. Herhangi bir lisans programından mezun olan her öğrenci doğa bilimleri, insani bilimler, sosyal bilimler veya teknik bilimler gibi alan ayırt etmeden her alanda akademisyen adayı olabilme potansiyeline sahiptir. Sağlaması gerekenler işe şu şekilde sıralanabilir.

Lisans Mezunu Olmak

Lisans yani 4 yıllık bir üniversite bölümünden mezun olmak öğrencilerin hayatlarını üniversitede devam ettirebilmek için atmaları gereken ilk adımdır. Ancak lisans mezunu olmak belirli bir not ortalaması geçilmediği sürece fayda sağlamamaktadır.

Akademisyen Olmak İçin Gerekli Not Ortalaması

Üniversitede kalarak akademisyen olmak isteyen öğrencilerin ilk yıldan itibaren not ortalamalarına dikkat etmesi çok önemlidir. Akademisyenlik konusunda en önemli gereklilik belirli bir not ortalamasını geçmektir. Bu not ortalaması genelde 2.50 olsa da bazı üniversiteler 3.00 olarak belirleyebilmektedir. Yüksek bir not ortalamasına sahip olan öğrenci akademisyenlik yolunda en önemli gerekliliğe sahip olmuş olacaktır.

ALES’e Girerek Yüksek Lisansa Girmek

ALES, yüksek lisans konusunda akademisyen olmak isteyenlerle sadece yüksek lisans yapmak isteyenleri ayıran bir sınav denilebilir. Yüksek lisans bölümleri tezli ve tezsiz olarak ikiye ayrılmakta olup aralarındaki en önemli iki fark tezli yüksek lisans için ALES’e girmek gerekmesi ve sadece tezli yüksek lisans mezunlarının akademisyen olabilmesidir. Tezsiz yüksek lisansa giriş için sınav gerekmez ancak akademi yoluna devam etme imkanı bulunmaz.

Yüksek Lisans Yapmak

Yüksek Lisans Yapmak

Yüksek lisans, üniversitelerde lisans bölümlerinden mezun olduktan sonra okubileceğiniz iki yıllık programlara verilen isimlerdir. Konu yüksek lisans olduğunda eğitim için yurt dışına gitmek pek tercih edilen bir durumdur, özellikle bu konuda öğrencilerin yurt dışında eğitim görmesi için üniversitelerle anlaşmalar yaparak kalacak yer, yol masrafları, öğrenim ücreti gibi hizmetleri topluca ayarlayan kurumlar bulunmaktadır. İnternette “yüksek lisans yurt dışı eğitim” yazdığınızda bu konuyla ilgilenen onlarca kurum bulabilirsiniz.

Ayrıca yüksek lisans eğitimi sık sık “master” olarak da anılmakta olup İngiltere gibi bazı ülkelerde sadece bir yıl sürebilmektedir. Bunun yanı sıra bazı üniversiteler henüz yüksek lisans öğrencisiyken bile akademisyenlik yapmaya imkan sağlamaktadır.

Doktora Yapmak İçin Gerekli Şartlar

Doktora Yapmak İçin Gerekli Şartlar

Yüksek lisanstan sonra gelen ve akademik alanda alınabilecek en yüksek ünvan olan doktora eğitimi iki şekilde alınabilmektedir. Her ne kadar bu süreler değişebilse de yüksek lisans mezunları için 4, lisans mezunları için ise 6 yılda tamamlanarak alınabilen bir ünvandır. Doktora yapan kişi kendisine eğitim veren hocalarla aynı ünvanı almaktadır.

Çalışırken Doktora Yapmak Mümkün mü?

Çalışırken Doktora Yapmak Mümkün mü?

Konu doktora olduğu zaman gerek üniversiteler gerekse özel şirketler genellikle çalışanlarına doktora çalışması yapması için özel izin vermekte ve bu süreyi mesai saati içerisinden saymaktadır. Yani yüksek lisans mezunu olduktan sonra akademisyenlik yaparken aynı zamanda doktora eğitimini sürdürebilirsiniz. Ancak bu söylendiği kadar kolay olmayan bir çalışma sürecidir.

Akademisyenler, Doktora Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?

Akademisyenler, Doktora Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?

İnternette en çok aranan konulardan biri üniversitelerde akademisyen ve doktora maaşları olsa da bu konuda net cevap vermek pek mümkün olmasa da ortalama olarak 2020 yılında bir akademisyen için başlangıç maaşını beş bin lira olarak değerlendirebiliriz. Akademik kariyer okumayı ve araştırma yapmayı seven insanlar için var olmakta olup para konusuna kadar düşürülmeyecek kadar önemli bir meslektir.

Tolga Kaan

Marmara Üniversitesi

Bir Cevap Yazın