İş Başvurularında Kabul Edilmek İçin Neler Yapılmalı

Birçok başvuru yapan rakibiniz arasından mülakatlara çağrılırsınız. Bu mülakatlarda sizin konuşma tavırlarınız, deneyimleriniz, sorulan sorulara vereceğiniz cevapların oluşturacağı izlenim sayesinde mülakat olumlu ya da olumsuz sonuçlanacaktır. Aşağıdaki yolları izleyerek mülakatı geçebilirsiniz.

Mülakatta Dikkat Edilmesi Gerekenler

1) Mülakattan Önce Mutlaka Şirketi ve Görüşeceğiniz Kişiyi Araştırın

Sizinle mülakat yapacak kişi sizin hakkınızda araştırma yapmış ve bilgileriniz onun elinde olacaktır. Size telefonla randevu verilirken görüşmeyi kiminle yapacağınızı sorun. İsim, soy isim ve şirketteki görevini öğrenmeye çalışın. Sonrasında Linkedin, şirketin sitesinden veya Google üzerinden siz de mülakattaki görüşeceğiniz kişiyi araştırarak hazırlık yapmış olursunuz. İlk gördüğünüzde merhaba x bey veya y hanım diyerek tanışma sürecini atlatmış olursunuz.

2) Kıyafet Seçimine Dikkat Edin

İş görüşmesine önem verdiğinizi gösterecek şekilde giyinmeniz gerekmektedir. Çünkü karşınızdaki yönetici titizlik prensibine önem veriyor ve siz de bu özelliği görmüyorsa reddedilmişsiniz demektir. Dekolteli, fazla renkli ve bol desenli kıyafetler konseptten uzak olmakta ve iş görüşmesine uygun olmayabilir. Bu yüzden o gün sade ve uygun giyinerek gitmeniz gerekir.

3) Görüşme Saatinden Önce Orada Olun

Özellikle İstanbul gibi ciddi trafik ve ulaşım sorunu olan bir şehirdeyseniz, mutlaka tüm trafik sorununu hesap edip erken çıkmanız gerekir. Çıkmaz bir trafiğe gidip görüşme hakkını kaybedebilirsiniz. Bu yüzden günler öncesinden gideceğiniz en kısa yolu ve araçları belirleyip istenilen vakitten orada olmaya bakın.Böylece erken saatte orada olarak,görüşmeye erken gelmiş,istekli kişi imajı verebilirsiniz.

4) El Sıkışırken Mutlaka Sıkı Tokalaşın ve Gözlerinin İçine Bakın

Zayıf el sıkışma nedeniyle çoğu görüşmede olumsuzluk oluşmaktadır. Mülakatlarda önemli olan bir konu göz temasıdır. Göz teması kuramayan adaylar, kendine güvensiz imajı bırakarak işi kaybedebilir. Bu yüzden size soru sorulduğunda ve siz cevap vereceğiniz sırada anlatacağınız fikri yöneticinin gözünün içine bakarak anlatın. Mülakat sonu da sıkı tokalaşarak ciddi olduğunuz izlenimini bırakırsınız.

5)  Sorulara Net Cevap Verin

Size sorulan sorulara çok kısa cevap verip kestirip atmayın ve sohbet havasındaymış gibi uzun uzadıya anlatıp mülakatta olduğunuzu unutmayın. Mümkün olduğu kadarıyla net ve yeterli cevaplar veriniz. Kendinizi ifade edebilmek için sınırlı süreniz olduğunu unutmayın. 

6) Eski İş Yerinizi ya da Yöneticilerinizi Asla Kötülemeyin

Size sorulan sorulardan biri muhtemelen ”Bir önceki işinizden neden ayrıldınız?” Bu soruyu duyunca asla eski yeriniz ve yöneticilerinizi kötüleyip, mülakattaki şirketinizi övmek gibi bir hata yapmayın. Yönetici sizin çalıştığı yere ihanet eden,arkasından kötü konuşan birini işe almak istemeyebilir. Eski yerinizden ve yöneticinizden saygılı şekilde bahsedin.

7) Beden Dilinizi Etkili Kullanın

Beden dili mülakatlarda karşınızdakinin sizi tanımadığı için gözlemlerinin oluşmasını sağlayan en önemli yoldur. Bacak bacak üstünüze atmamanız, sıkılgan bir tavır sergilemeyin, başınızı öne eğmeyin çünkü sizi zayıf gösterebilir ve karşı tarafa gülümser olmanız önemlidir. Beden dilinizi etkili kullanarak, mülakatı iyi sonuçlandırmaya bakın.

8) Kendinizi, Beklentilerinizi ve Hedeflerinizi Net Bir Şekilde İfade Edin
Kendinizi, Beklentilerinizi ve Hedeflerinizi Net Bir Şekilde İfade Edin

İş yerinden sizden beklentilerinizi ve iş için yapacaklarınızı net bir şekilde ifade edin. Şirketler sizin önemli planlarınızı, yapacaklarınızı, geliştirmek için fikirlerinizi merak eder. Bunları doğru bir şekilde abartıya kaçmadan yapabileceklerinizi uygun bir üslupla anlatarak, yöneticiye kararlı ve ileriye dönük yararlı çalışan imajı verirsiniz.

9) Yalan Söylemeyin

İş için sizinle mülakat yapan kişi sizin hakkınızda bilgilere sahiptir. Sizi zorlamak adına sizde olmayan bir özelliği sorabilir veya bu özellik bizim için gerekli sizde var mı diyerek tuzak bir soru sorabilir. Siz de altta kalmamak adına ben bu özelliğe sahibim derseniz; tuzağa düşüp yalan söyleyerek işi kaybedebilirsiniz. Bu yüzden doğru söyleyin kim olduğunuzu belli edin.

10) En Kaliteli CV’yi Hazırlayın

Yöneticilerin sizi dikkate almasını sağlayan en önemli özellik CV’niz olacaktır. Deneyimlerinizi, kişisel becerilerinizi, ilgi alanlarınızı, eğitim gördüğünüz okulları vb. özellikleri yazarsınız. Herkesten farklı bir şekilde oluşturmaya bakın, şekil olarak, düzen olarak ve içerisindekiler olarak. Farklı bir CV ile karşılaşılan yönetici diğerlerinin yanına koymaz ve sizinle konuşmak isteyebilir. Bu konuda fikir edinmek için CV Hazırlarken yapılan hatalar isimli yazımıza göz gezdirebilirsiniz.

Mülakatta Yapılmaması Gerekenler

  • Heyecanlanmak
  • Cep telefonunuzun sesinin açık olması
  • Agresifleşme
  • Karşı tarafın sözünü kesmek
  • Dikkat dağınıklığı
  • Yüksek sesle konuşma
  • İstekleri toplantı başında dile getirme (Maaş, pozisyon vb.)

Orhun Mert Kalkan

Maltepe Üniversitesi

İş Başvurularında Kabul Edilmek İçin Neler Yapılmalı” için 2 yorum

Bir Cevap Yazın