Sınav Stresi ile Nasıl Mücadele Edilir
Sınav stresi, sınava hazırlandığımız dönemde kötü düşünceleri kendimize söylediğimiz anlarda, kendimizi iyi hissetmediğimiz dönemlerde bunlara sebep olan baş faktördür. Sınava hazırlanan kişilerin bilgileri karıştırmasına, unutmasına neden olmaktadır.
Sınav Kaygısının Nedenleri

Sınav kaygısına neden olan düşünceler başlıca şu şekildedir.
- Zamanı etkili kullanamama
- Konuların yetişmeyeceği hissi
- Uykusuzluk
- Yeterince dinlememe
- Aile baskısı
- Dengesiz Beslenme
Sınav Stresinin Belirtileri

- Başarısızlık korkusu
- Kendini yalnızlaştırma
- Huzursuzluk
- Her konuda endişe duymaya başlama
- Uyku düzeninin belirsizleşmesi
- Konsantrasyon bozuklukları
- Mide bulantıları
- Sivilce çıkması
- Gerginlik
Sınav Stresiyle Başa Çıkmanın Yolları
Motivasyonunuzu Yükseltecek Hobiler ve Zevkler Edinin

Motivasyonunuz sınav senesinde en önemli etkenlerin başında gelmektedir. Stres motivasyonunuzu düşürmeye neden olacaktır, bu yüzden kendinize bulacağınız yeni hobiler ve zevkler stresi azaltmanıza yarayacaktır.
Sevdiklerinizle Daha Fazla Vakit Geçirin

Sınav senesinde stres yüzünden çevrenizdeki insanlarla tartışma yaşayabilirsiniz, bu durumdan uzak durun ve tersine sevdikleriniz size yardımcı olacak kişilerdir. Bunun bilinciyle sevdiklerinizle daha çok beraber olmaya çalışın.
Bir Uyku Düzeni Oluşturun

Sınav senesi, öğrenciler sınava çalışırken gerçek anlamda gece-gündüz karmaşası yaşamaktadır. Uyku saatinde ders çalışan; ders çalışması gereken saatte uyuyan öğrenciler görülmektedir. Eğer siz belirli bir uyku düzeni yapıp, günde en az 8 saat uyursanız bu şekilde stresiniz azalacaktır.
Dengeli Beslenmeye Dikkat Edin

Öğrenciler strese girdikleri zaman kimileri yemeden içmeden kesilir bazıları da çikolataya, şeker yoğunluklu ürünlere odaklanır. Bunların yerine dengeli beslenerek, gün içinde belirli saatler de sebze ve meyveleri yiyerek sağlıklı beslenerek,stresinizi azaltmış olursunuz.
Spor Yaparak Güne Başlayın

Stres sizin gün içindeki bir anda tamamen düşürebilir. Bu durumu önlemek için çalışmaya başlamadan önce kendinizce egzersiz veya spor yapabilirsiniz. Derse başlamadan önce sahil de bir koşu yaparak ya da spor salonuna giderek kafa dağıtarak stresten uzaklaşabilirsiniz
Sınava Düzenli Çalışın

Sınava düzenli şekilde çalışırsanız, stresten uzaklaşmış olacaksınızdır. Her gün tekrar yaparak, bilgilerinizi unutmayacak ve kendinizi stres altında hissetmemiş olacaksınız.
Dikkatinizi Verin ve Odaklanın

Dikkatinizin sınava çalışırken bir konuda olması gerekmektedir. O an dikkatinizi tek bir noktada toplayın ve sadece o konuya odaklanın. Öbür türlü aklınıza başka bir şey geldiğinde dikkatiniz dağılır ve siz bu dağılmanın verdiği üzüntü ile stres yapabilirsiniz.
Kendinizi Ödüllendirin

Sınava hazırlanırken, olduğunuz bir deneme sonrası kendinize izin verebilirsiniz. Örneğin kötü geçen bir deneme sonrası o denemeyi düşünmek sizi stresli yapacağından, diğer günleri toparlamak adına o gün istediğiniz şekilde geçirerek,kendinize 1 gün istirahat ödülü verebilirsiniz.
Tecrübeli Kişilerden Yararlanın

Çevreniz de bu stresi daha önce yaşamış kişilerle dertleşin,sohbet edin ve onlardan nasihat almaya bakın.Onların size söyleyeceği bir söz, sizin stresi azaltmakta kullanacağınız en önemli adım olabilir.
Bir Profesyonelden Yardım Alın
Stresinizin, endişenizin çok arttığı dönemlerde psikolojik ve zihinen kendinize gelmek için, bir profosyonele başvurabilirsiniz. Örneğin çoğu kişi sınav tarihinin yaklaştığı zamanlarda psikologlara gitmektedir.
Pozitif Düşüncelerle Birlikte; Negatif Düşüncelerden Uzak Olun
Son olarak zihinen pozitif düşünceler yanınızda olsun ve tüm negatif olan düşünceleri aklınıza asla getirmemeye bakın. Stresi asıl azaltmayı bu etken sağlamaktadır. Eğer siz kendinize güveniniz var ve ”ben yaparım, bu sınavı halledeceğim, başaracağıma inanıyorum” gibi cümleler kuruyorsanız stresiniz azalır ama eğer ”yapacağımı zannetmiyorum, sınavda tüm bildiklerimi unuturum” gibi düşünceler varsa stresiniz oldukça fazladır.