ÜRETMEK (WOOLF’TAN YAZARLIK DERSLERİ)
Dannel Jones’un, Virgina Woolf’un güncelerinden, karalama defterlerinden, gerek kurgu gerek kurgu dışı eserlerinden yola çıkarak yeri geldikçe doğrudan alıntılar yaparak Woolf’un yazarlığa yaklaşımını irdelediği eserdir, Virgina Woolf‘tan Yazarlık Dersleri.
Eserde Woolf, karşımıza yazarlık dersleri veren bir eğitmen olarak çıkmaktadır. Keyifle okunan ve yazarlığa adım atmak isteyen herkes için ilham kaynağı olabilecek olan bu eserde toplam 7 dersle muhatap oluruz. İşte üçüncü ders: Üretmek
3 – ÜRETMEK
Önceki derslerde bilincimizi serbest bırakabileceğimiz günlük tarzında bir defterin gerekliliğinden bahsetmiştik. Woolf güncelerini kişisel yaşanmışlıklarının yanında bir de yazarlar, kitaplar hakkındaki görüşlerini ve ileride yazmak isteyebileceği kitaplar hakkındaki fikirlerini kaydetmek için kullanıyordu. O yüzden bu günlük niyetine tuttuğumuz defterlerin bize tahminimizden daha çok üretmede yardımcı olacağını savunur. Peki neden ille de günlük tarzında olmak zorunda? Sadece aklımıza bir fikir gelince yazmak için kullansak olmaz mı? Woolf bunun da cevabını şu şekilde vermiş: “Sıradan bir zihnin, sıradan bir gününden anı inceleyin. Zihin, sayısız izlenimin; önemsiz, sıra dışı, çabucak unutulan ya da asla akıldan çıkmayan izlenimlerin akınına uğrar. Akla düşen her zerreyi sırasıyla kaydedin, arkalarında bırakacakları izin takip edilmesini sağlayın.” Buradan anlıyoruz ki bize gayet sıradan gelen, önemsemediğimiz detaylar tahminimizden daha fazla işimize yarayabilir ileride. Woolf geride 26 adet günlük bıraktı ve bu günlükleri eşi Leonard Woolf yazın dünyasına kazandırdı. Tabi ki de çoğu özel bilgiden arındırarak daha çok yazarlıkla ilgili olan bölümleri derledi ve bizi BİR YAZARIN GÜNCESİ adlı kitapla başbaşa bıraktı. Bu kitap hem Virginia Woolf’u tanımak açısından hem de günlüklerin yazarlığa dair verdiği bilgi bakımından çok değerlidir. Üstelik Woolf’un intiharından günler önce yazdığı günlük sayfalarını içermesi bakımından da bir hayli önemlidir.
Ama tabi ki Woolf tavsiyesini kendi yöntemiyle sınırlamıyor ve diyor ki: “Kurmacanın kurallarını kimse bilemez. Bu yolda yalnızca içgüdülerimize güvenebiliriz. Bizler gerçekten yazarsak, söylemek istediklerimizi ifade edebildiğimiz her yöntem mübahtır. Hiçbir metot, hiçbir deneysel çaba -en çılgını olsa bile- yasaklanmamıştır.”
Woolf’un yazılarda en çok önem verdiği hususlar arasında özgün olmak yer alıyor. Çünkü bir yazarı sıradanlıktan ayıran şey kendine has üslubu ve tavrıdır. Woolf sık sık en mühim şeyin özgünlük olduğunu vurgular.
Her gün yazın, özgürce yazın, ama daima büyük yazarların eserleriyle mukayese edin yazdıklarınızı.
Virginia Woolf
Bu ne kadar heves kaçırıcı olsa da kendinizi test etmeniz bakımından son derece önemli. Hangi türde yazıyorsanız, o türün önde gelen yazarlarıyla kıyaslayın kendinizi. Böylece nerede eksik var nerede fazlalık, göreceksiniz. Bu bir bakıma en iyi öz eleştiri sistemidir. Kolaylıklar dilerim..
Bir Sonraki Derse Göz Atın