Türkçede en sık karşılaşılan hatalardan biri de “-de” ekinin yazımı kuralıdır. Genellikle hatalı yazılsa bile ne anlatılmak istediğini tahmin edebildiğimiz bu ek aslında ayrı ve birleşik yazıldığı durumlarda farklı anlamlara geliyor. Öncelikle de ekinin yazım kuralına bir göz atalım.
Yazmış olduğunuz kelimede -de eki bir bulunma hali belirtiyorsa birleşik yazılması gerekir. Ayrıca “de” ekini cümleden çıkardığınızda anlam bozuluyorsa bu da birleşik yazılması gerektiği anlamına gelir. Bağlaç olan (ayrı yazılan) -de ise cümleden çıkarıldığı zaman anlam zayıflar ama bozulmaz.
“Bugün okulda Türkçe dersi vardı.” cümlesinde “-de” eki bitişik yazılmıştır çünkü nerede sorusuna cevap oluşturmaktadır.
“Ben de bugün okuldaydım” diye karşılık verdiğimiz zaman “-de” eki nerede sorusunu cevaplamaz ve bağlaç görevi görür bu yüzden ayrı yazılması gerekir.
Bunun yanı sıra “de” ekinin yazımıyla ilgili sadece özel isimler için dikkat edilmesi gereken bir ayrıntı daha bulunmaktadır. Özel isimlerde bulunma hali olan -de isim bir yapım eki aldıysa kesme işareti olmadan yazılır. Yazının ilk başında kullandığımız “Türkçede” kelimesi gibi. Ancak “Türkçe’nin” gibi farklı ekler gelseydi kesme işareti kullanmak gerekecekti. Bu kuralın sadece özel isimlerde geçerli olmasının sebebi sıradan isimlerde kesme işareti kullanılmamasıdır.
Özellikle hastaneler olmak üzere sağlık alanında kullanılan tüm teknik cihazların üretimi, tasarımı, bakımı gibi konularla ilgilenen bölüme Biyomedikal Cihaz Teknolojisi…
Kontrol ve Otomasyon teknolojisi, gelişmiş teknik makinelerin yönetimi ve kontrolü üzerinde çalışan bir bölümdür. Bu bölümden mezun olan öğrenciler temel…
Elektronik Haberleşme Teknolojisi, genel elektronik teknolojisi bölümünün yanı sıra haberleşme ve otomasyon sistemleriyle de ilgilenmektedir. Önlisans bölümü olduğu için 2…
Ösym'nin üniversite tercih sonuçlarını açıklamasının ardından kazanan adayların yapması gereken son işlem üniversite kaydını tamamlamak. Üniversite kaydı da günümüzün teknolojisine…
Tercih yaparken öğrencilerin referans aldığı en önemli bilgi üniversite bölümlerinin en son kaç puanla öğrenci aldığıdır. Bu taban puan bilgisi…
Ösym'nin sınav sonuçlarını açıklamasına kısa bir süre kalmışken liseyi bitiren üniversite adaylarına tercih yaparken dikkat etmeleri gereken şeyleri sıraladık. Sorunsuz…