ÇALIŞMAK (WOOLF’TAN YAZARLIK DERSLERİ)
Dannel Jones’un, Virgina Woolf’un güncelerinden, karalama defterlerinden, gerek kurgu gerek kurgu dışı eserlerinden yola çıkarak yeri geldikçe doğrudan alıntılar yaparak Woolf’un yazarlığa yaklaşımını irdelediği eserdir, Virgina Woolf‘tan Yazarlık Dersleri.
Eserde Woolf, karşımıza yazarlık dersleri veren bir eğitmen olarak çıkmaktadır. Keyifle okunan ve yazarlığa adım atmak isteyen herkes için ilham kaynağı olabilecek olan bu eserde toplam 7 dersle muhatap oluruz. Bu yazımızla da derslerden ikincisi olan ‘çalışmak’ ile karşınızdayız.
2 – ÇALIŞMAK
Woolf’un meşhur ‘Kendine Ait Bir Oda‘ adlı eserindeki, özellikle bir kadın için yazma imkanının sağlandığı en iyi koşulları belirlediği kültleşmiş ifadesine getirdiği açıklama şöyledir:
“Yılda beş yüz sterlin ve kendine ait bir oda derken asıl söylemek istediğim, bir özgürlük alanına sahip olmak ve ne düşünüyorsak cesurca yazmayı alışkanlık haline getirmekti. Sembolizmin de yardımıyla söyleyebilirim ki yılda beş yüz sterlin sayesinde boş sayfalar üzerinde derinlemesine düşünebilirsiniz. Kapıya asacağınız bu kilit, kişinin kendini düşünebilme kudretine sahip olmasının garantisidir.”
Tarihe dönüp baktığımız zaman, felsefe kendinden ilk olarak refah düzeyinin yüksek olduğu yerlerde bahsettirmiştir. Buna bağlı olarak Woolf’un düşüncesi de inasanın çalışmak için ferah ve kendine has bir ortam sağlaması, dilediğince düşünme ve yazma imkanı sağlayacaktır. ‘Yılda beş yüz sterlin gelir’ ifadesi de sadece belli bir izlenim, bir etki uyandırmak için zihinde canlandırdığı ve eserinde oyunlarla kullandığı malzemeydi.
Kendimiz için oluşturduğumuz bu ortama ve çalışmak için duyduğumuz ihtiyaçları giderecek gelire ya da imkana bir de istikrar eklenince, Woolf’un çalışmak adına verdiği tavsiyeleri aynı noktada birleştirmiş oluyoruz. Ve bu noktadan sonra bize düşen tek şey: ÇALIŞMAK
Geri bildirim: Yazma Alışkanlığı Kazanmak (Woolf’tan Yazarlık Dersleri) – Eğitim Elçileri