Yazma Alışkanlığı Kazanmak (Woolf’tan Yazarlık Dersleri)

Dannel Jones’un, Virgina Woolf’un güncelerinden, karalama defterlerinden, gerek kurgu gerek kurgu dışı eserlerinden yola çıkarak yeri geldikçe doğrudan alıntılar yaparak Woolf’un yazarlığa yaklaşımını irdelediği eserdir, Virgina Woolf‘tan Yazarlık Dersleri. Eserde Woolf, karşımıza yazarlık dersleri veren bir eğitmen olarak çıkmaktadır. Keyifle okunan ve yazarlığa adım atmak isteyen herkes için ilham kaynağı olabilecek olan bu eserde toplam 7 dersle muhatap oluruz.

İşte Virgina Woolf’tan Yazarlık Dersleri

İşte Virgina Woolf'tan Yazarlık Dersleri
  1. Yazma alışkanlığı kazanmak
  2. Çalışmak
  3. Üretmek
  4. Yürümek
  5. Okumak
  6. Yayımlatmak
  7. Şüphe duymak

Yazın dünyasında Woolf bambaşka bir yere sahiptir. Bilincinin sınırlarını zorlama tutkusu sayesinde bıraktığı eserler, yalnızca sınırlarda özgürlüğü soluyabildiklerini fark etmiş olan insanlar için huzurun satırlarda vücut bulmuş halidir. Bu yüzden özellikle yazarlığa dair öğütlerine kulak vermemiz bizi daima ileri taşıyacaktır. Bu düşünceyle biz de bu başlıkların kitaptaki kadar detaylı olmasa da incelenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Keyifli okumalar…

1- Yazma Alışkanlığı Kazanmak

Yazma Alışkanlığı kazanmak

Yazma alışkanlığı kazanmak için Woolf’un öncelikli tavsiyesi bize engel olduğunu düşündüğü Evdeki Melek’i öldürmemizdir. Meleğin tanımını şu şekilde yapar: Bu melek, benliğinden vazgeçmiş, herkesin ihtiyacını kendininkilerin önüne koyan, kendi işinin ehemmiyetsizliğine inanan fedakar bakıcıdır.

Eğer yazmaya ayırdığımız zamana gerçekten sahip çıkmak istiyorsak bu meleği öldürmek zorunda olduğumuzu iddia eder ve kendisinin bunu yaptığını şöyle ifade eder: Ben onu öldürmeseydim, o beni öldürecekti. Yazılarımı can damarından kesip atacaktı.

yazı düşüncesi ve sabır

Kendimize yazmak için ayırdığımız vakitlerde günlük tarzında bir defter tutmamızı tavsiye edip eğer bunda kararlılık gösterirsek kendimizin bile şaşıracağı çoğunlukta eser üretebileceğimizi ve bu ayırdığımız saatlerin verimini tamamen sadakate borçlu olacağımızı savunuyor. Bu deftere tam olarak ne yazmaları gerektiğini soran öğrencilerine ise verdiği cevap şudur:

Sadece yazın. Saçmalayabildiğiniz kadar saçmalayın. Aptal olun, duygusal olun, Shelley’i taklit edin. İçinizden gelen her sese kulak verin, dizginleri anlık arzulara bırakın. Dil bilgisi kurallarını, edebi ön kabulleri ve söz dizimine dayalı kuralları boş verin. Kırın, dökün, devirin. Kendi keşfiniz olsun olmasın, her türlü kelimeyi kullanın. Nazım veya nesir biçiminde ya da aklınıza gelen abuk sabuk, anlamsız sözlerle oluşturduğunuz gelişigüzel metinlerle öfkelenin, sevin, alay edin. Ta ki yazmayı öğrenene kadar…

Yazma Alışkanlığının Sağladığı Faydalar

Virgina Woolf bilinç akışı tekniğinden ayrı düşünülemez ve yazılarında da bunun önemini elinden geldiğince vurgular: “Bir roman yazarının en temel tutkusu, olabildiğince bilinci dışına çıkmaktır.”, “Yazar olarak zihnimizi temizlemek ve hayal gücümüzün bilinçaltı dünyamızın, sarp kayalıkları arasındaki boşluk ve çatlakları doldurmasına izin vermek zorundayız.”

Bilincimizi serbest bıraktığımız ölçüde kendimizi ifade etmedeki kuvvetimizin artacağını ve her şeyden önce gözlem ve işitme gücüne dayalı becerilerimizin gelişimini ön planda tutmamızın kalemimize özgünlük ve sahicilik katacağını unutmamamızda yarar vardır. Sonraki derslerde görüşmek üzere, esen kalın.

SONRAKİ DERSE GÖZ ATIN

Büşra Tirli

Erciyes Üniversitesi

Yazma Alışkanlığı Kazanmak (Woolf’tan Yazarlık Dersleri)” için bir yorum

Bir Cevap Yazın