En Etkili Sınava Çalışma Yöntemleri
Sınava çalışma yöntemleri, size sınavdan istediğiniz başarıyı almanızı sağlayıp hayalini kurduğunuz okula/üniversiteye gitmenizi sağlayacaktır. Gerçekten doğru çalıştığınızda sınava son gün bile verimli çalışabilirsiniz. yöntemlerle en sonunda emeğinizin karşılığını alabilirsiniz.
Verimli Çalışma Teknikleri
1) Uyku Düzenini Doğru Ayarlama
Sınav senenizde uyku düzeninizi doğru ayarlamanız,sizin için çok önemlidir. Güne erken kalkarak başlarsanız, tüm gün boyunca zihinde olarak devam edersiniz veya sabahları fazladan uyuyup, geceleri sessizce verimli olarak çalışabilirsiniz. En az 8 saatlik uykunuzu ihmal etmeyin.
2) Haftalık Ders Programı Hazırlayın
Eliniz de haftalık dersleriniz için çalışacağınız konuları ve çözeceğiniz soru sayısının bulunduğu çizelgeniz olsun. O gün programınıza bakarak çalışmanız gereken konuya odaklanarak ve çözeceğiniz sorusunu tamamlayarak günü tamamlaya odaklanabilirsiniz. Böylece hedefinize yaklaşma da programında yararını görmüş olursunuz.
3) Karekod Okuyucu Kitap Kullanma
Sınava çalışırken kullanacağınız kaynakların karekod okuyucusunun olmasına dikkat edin. Soracak kimseyi bulamadığınız zaman ya da sorunuza verilen cevaptan tatmin değilseniz, kitabınızın karekod okuyucusunu telefondan okutarak, gelen videodan izleyerek öğrenebilirsiniz. Her zaman yanınızda soracağınız kişiler olmayacağından, bu durum çok avantajlıdır.
4) Youtube Ders Kanallarını İzleme
Sınava çalışırken karşınıza çıkan konuları tek başına çözemeyebilirsiniz. Bu durumda Youtube’daki ders kanallarını izleyerek durumu avantaja dönüştürebilirsiniz. Videolar size en ince detayından en sonuna kadar en yararlı olacak şekilde öğretmektedir. Önce konu anlatım videolarını izleyerek pekiştirip, sonra da testlerinizi çözebilirsiniz. Tonguç Akademi gibi kanallar bu konuda yardımcı olabilir.
5) Ses Kaydı Alarak Çalışma
Ses kaydı alarak çalışmanız, özellikle sözel derslerde işinize çok fazla yarar sağlayacaktır. Ezber yeteneğiniz iyi değilse ya da ezberleyemeyeceğiniz kadar fazla detaylı bir konuya çalışıyorsanız, ses kaydı alarak çalışırsanız, konuyu defalarca dinleyerek ezberlemiş olacaksınızdır.
Ezber konusunda size fayda sağlayacak bir diğer konu da Cornell Tekniği‘dir. En etkili ve verimli, not tutarak ezber yapma yöntemi sayesinde ezber sorununuzu ortadan kaldırabilirsiniz.
6) Soru-Cevap Şeklinde Çalışmak
Sözel derslerde oldukça detay yer almaktadır. Bu detayları ezberleseniz bile unutma ihtimaliniz olduğundan içiniz rahat olmayacaktır. Bu yüzden aynanın karşısına geçerek notlarınıza bakmadan kendinize sorup birkaç saniye sonra cevaplayabilirsiniz. Soru-Cevap yöntemi sayesinde sorun ortadan kalkacaktır.
7) Konuları Bitirince Sürekli Soru Çözmek
Konularınızı bitirdikten sonra yapacağınız ilk iş, o konuyu kavramak adına bolca soru çözmek olmalıdır. Soru sayısının ortalama olması yeterlidir, ne sizi çok yoracak kadar fazla; ne de öğrenmenizi pekiştiremeyecek kadar az olmamalıdır.
8) Kendinize Çalışmak İçin Güzel Bir Yer Bulun
Mekan gerçekten çalışırken sizin için en önemli unsurlardan biridir. Genellikle öğrenciler kütüphaneleri seçmektedir, kütüphanenin sessiz olması ve oradaki kitaplardan yararlanarak ders çalışma imkanı olması çok tercih edilir olmasında etkenlerdir. Ama kişiye göre değişir sese dayanabilen insanlar cafe, okul kantinlerinde de çalışabilmektedir.
9) Stres Altındayken Derse Ara Verin
Sınava çalıştığınız herhangi bir anda kendinizi stres içindeyken görebilirsiniz, bu durum soruyu yapamadığınız için olabilir, konuyu tam anlayamadığınız için olabilir veya başka bir nedenden kaynaklanabilir. Bu gibi durumlarda ara vererek kafanızı dağıtacak bir aktivite ile ilgilenerek stresten kurtulabilirsiniz.
10) Ders Çalışırken Gerekli Malzemeler Yanınızda Olsun
Derse çalışırken tüm eşyalarınızın yanınızda olması gerekmektedir. Örneğin çalışırken susayabilirsiniz, şekeriniz düşer ve bu yüzden atıştırmaya ihtiyacınız olabilir. Bu gibi durumlarda çalıştığınız masada şişe, çikolata ve kuruyemiş gibi atıştırmalıklara da yer verebilirsiniz. Öbür türlü bu ihtiyaçları almak için masadan ayrılınca konsantrasyonunuz kaybolabilir.
11) Çalışma Kartları Yapın
Formülleri ezberlemekte zorlanıyorsanız, yapacağınız en iyi çalışma yöntemi çalışma kartları hazırlamaktır. Gerekli bütün formülleri çalışma kartlarına yazarak duvarlara yapıştırarak, her çalışmaya başladığınızda yanınızda olacağı için çalışma kartları formülleri ezberlemek için çok iyi bir yöntem olacaktır.
12) Düzenli Tekrar Yapmak
Konularınızı haftalık olarak tekrar etmeniz gerekmektedir.Belki de çok zaman ayırdığınız bir konuyu tekrar etmediğiniz için çok çabuk unutabilirsiniz. Bu durumu önlemek için düzenli tekrar yapın,3 günde 1 konuya tekrardan göz atarak,hafızanızdan silinmemesini sağlayabilirsiniz.
13) Çalışma Şeklinizi Belirleyin
Bu durum sizin yalnız mı yoksa grup ile mi çalışacaksınız tercihlerinden birini yapmanızdır. Yalnız çalışarak, tek başınıza konuları sessiz bir ortamda tekrar edip soru çözerek tek siz konuşarak halledebilirsiniz;grup çalışmasında ise anlamadığınız, yapamadığınız soruları arkadaşlarınıza sorabilirsiniz. Seçenek size bağlıdır, kendiniz nasıl rahat ediyorsanız onu tercih edin.
14) Şifreleme Yöntemleri Kullanın
Formülleri kolay ezberleme de kendinizce şifreleyerek, kurgulayarak ezberlenmeniz gereken formülü kolayca aklınızda yer ettirebilirsiniz. Örneğin Kimya dersi için kullanılan bir gaz denklemi formülü şöyledir: P.V=N.R.T (Paran Varsa Ne RahaT) olarak tasarlanmıştır yada Sülfirik Asidi’nin formülü H2SO4 dür.Biz bunu Hasan2SalakOsman4 şeklinde ezberleriz.
15)Ayrı Sınav Teknikleri Kullanın
A) Pomodoro Tekniği
25 dakika süren bir seansın ardından verilen 5 dakikalık mola ile geçen 30 dakikalık zaman dilimi 1 Pomodoro’ ya denk geliyor.Bu teknikte dikkat edilmesi gereken nokta, seanslar boyunca bütün dikkatinizle çalışmanıza odaklanmanız.
B) Cornell Metodu
Bir A4 kağıdı alın. Yukarıdan aşağıya 2 sütun oluşturacak şekilde bir çizgi çekin. Sağ sütun soldaki sütunun kalınlık olarak 2 katı olabilir. Buradaki sağ sütun notlar için, sol sütun ise anahtar kelimeleri, fikirleri, konu hakkındaki soruları barındırıyor. Bunların dışında sayfanın en altında bir de özet kısmı yer almaktadır, etkili biçimde not tutmayı sağlıyor. Ayrıntılar için yazımıza göz atabilirsiniz;