Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandıracak 5 Tavsiye

Bilindiği üzere kitap okumak kendimizi geliştirmek için olmazsa olmazlardandır. Sağladığı faydalar düşünüldüğünde kitap okuma alışkanlığına sahip olmak oldukça önemlidir. Kitap okuma alışkanlığını nasıl kazanacağımızı bu yazımızda 5 ana madde altında topladık.

1. Günlük Okuma Rutini Oluşturun

Yeni bir alışkanlık oluşturmanın en önemli kuralı istikrarlı olabilmektir. İstikrarlı bir şekilde ilerlemek için günlük okuma rutini oluşturmak çok önemli. Günlük okuma rutininiz için başlangıçta ufak hedefler belirleyip ilerledikçe arttırabilirsiniz. Bu hedef okuma süresi veya kitap sayfası olarak belirlenebilir. Örneğin: her gün 20 dakika veya 20 sayfa kitap okuyacağım şeklinde koyacağınız hedefler sizi okuma alışkanlığı kazandıracak istikrarı yakalamanızı sağlayacaktır.

2. Doğru Kitabı Seçin

Kitap okuma alışkanlığını kazanırken en önemli adımlardan biri de sizin için doğru olan kitaplarla başlamanızdır. İlk başta amacımız alışkanlık kazanmak olduğundan daha basit kitaplarla başlamak daha mantıklı olacaktır. Yoğun betimlemeler içeren romanlar, çok fazla akademik terimler içeren bilimsel kitaplar veya ilgi alanınızın dışında kitaplarla başlamak sizi kitap okumaktan soğutabilir. Başlangıçta daha ilginç, ince veya sürükleyici kitaplar seçmenizin kitap okuma alışkanlığı kazanmanıza büyük faydası olacaktır.

3. Okuma Motivasyonuna Sahip Olun

Kitap okuma alışkanlığı kazanma noktasında en önemli etkenlerden biri de motivasyonlu olmaktır. Kitap okumanın faydalarını sık sık hatırlamak sizi motive edebilir. Kitap okumak stresle baş etmenizi sağlar, kelime dağarcığınızı geliştirir, hafıza sorunlarını çözer, sorgulama yeteneği kazandırır, pratik düşünmeyi geliştirir. Arkadaşlarınız da kitap okuma konusunda motive olmanızı sağlayabilir. Okuduğunuz veya okuyacağınız kitaplar hakkında arkadaşlarınızla konuşun. Okulunuzda kitap okumaya dair kulüpler varsa katılmak oldukça faydalı olacaktır.

4. Kitabınızı Yanınızda Taşıyın

Kitap okuma alışkanlığı kazanmak isteyen ama kazanamayan insanların bir diğer yakındığı konu ise vakit yetersizliğidir. Kitabınızı her gittiğiniz yere götürerek ne zaman isterseniz okuyabilirsiniz. Sıra beklemek, otobüs yolculuğu yapmak gibi herhangi bir boş geçirdiğimiz zamanı kitap okuyarak geçirebilirsiniz. Kolayca taşıyabilmek için tasarlanmış kitap boyları da mevcut. Bu tür kitapları midi boy veya cep boy kitap isimleriyle bulabilirsiniz.

5. Elinize Ne Geçerse Okuyun

Sürekli okumaktan çekinmeyin. Elinize ne geçerse okumaya çalışın. Bu bir gazete sayfası olabilir. Blog yazısı, makale veya merak ettiğiniz herhangi bir konunun araştırması olabilir. Böylelikle kendinizi kitap okumaya alıştırmanız daha kolay olacak, okumayı hayatınızın bir parçası haline getirebileceksiniz.

BONUS Tavsiye: Kitapları Dinleyin

Kitap taşımaya gerek olmadan gittiğiniz her yerde kitap dinleyebilirsiniz. Her ortamda kitap dinlemenize olanak sağlayan mobil uygulamalar mevcut. Bunlardan bazıları:

  • Storytel
  • Seskit
  • Google Kitaplar
  • Apple Books
  • Audible – Amazon
  • AudioTeka
  • Sesli Kitaplar
  • Serial Box
  • Telefon Kütüphanesi
  • KitUP

Bu uygulamaların bazıları ücretli abonelik sistemi ile hizmet verirken bazıları ise ücretsiz.

Bunun yanı sıra Youtube gibi video paylaşım platformlarında da bir çok kanal sesli kitap videoları yayınlıyor. Ücretsiz olarak kitap dinlemek için iyi bir seçenek. Aşağıda bir örneği bulunuyor.


Mert Kerem Uçan

Marmara Üniversitesi - Endüstri Mühendisliği

Bir Cevap Yazın