Türk Kurtuluş Savaşı’nın İlk Kurşunu

15 Mayıs 1919 tarihinde Türk Kurtuluş Savaşı’nın ilk şehidi olan Hasan Tahsin İzmir’de Yunanlılar’a Türk Kurtuluş Savaşı’nın ilk kurşununu tarihte bugün sıktı.

Türk Kurtuluş Savaşı’nın ilk kurşununun yıldönümünde İzmir’in İşgali:

Paris Barış Konferansı

Paris Barış Konferansı

I. Dünya Savaşı’nın bitmesi ile savaşı kazanan İtilaf Devletleri Fransa’nın Başkenti Paris’te toplandılar. Bu toplantıda ülkelerle nasıl Ateşkes Antlaşması yapılacağını ortak paydalar ile belirlediler.

İşgal Kararı

Osmanlı İmparatorluğu toprakları sözde paylaşılırken, Yunan Başbakan Venizelos İzmir ve çevresini istedi. İngiltere’nin Başbakanı George bu isteği desteklerken, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Wilson isteği geri çevirdi.

Sonucunda 7 Mayıs tarihinde Amerika Birleşik Devletleri Başkanı’nın da kararını değiştirmesi ile İngiltere, Fransa ve ABD; Yunanlılar’ın İzmir’i işgalini onayladı.

Lloyd George, Elefterios Venizelos ve Woodrow Wilson

ABD Başkanı Wilson Kararını Neden Değişti?

Woodrow Wilson

İtalyanlar’ın diğer ülkelerden habersiz Akdeniz Bölgesini işgal etmesi ile İzmir ve çevresini onların elinden alan Wilson bu bölgeyi Yunanlılar’a vererek intikam almak istedi.

İtalyanlar’ın elinden alınan İzmir ve çevresi artık Yunanlılar’ın idi. Bu durum ileride Türk-İtalyan işbirliğini ortaya çıkardı.

İşgalin Nedenleri

Yunanlılar Wilson İlkeleri sebebi ile işgalden önce bir sebep bulmaları gerekiyordu.

Sebep olarak İzmir’de Rum halkın daha fazla olduğunu ortaya attı ve Türkler’in nüfusunu artırmak için Rum halkı öldürdüğünü iddia etti.

İşgalin Duyurusu

13 Mayıs 1919 günü Rum halkı İzmir’de bulunan Aya Fotini Kilisesi’nde toplandılar. Burada Yunan Albay, Yunan Başbakan Venizelos tarafından yazılan beyannameyi okudu. Bu sayede Rum halkına önceden haber verildi.

Elefterios Venizelos

İşgalden Önce Türk Halkı

İzmir’i Yunanlılar’a vermek istemeyen Türk halkı İzmir Belediye Başkanı Hacı Hasan Paşa önderliğinde Eski Musevi Mezarlığı’nda toplandılar.

Hacı Hasan Paşa

Halka hitap eden sadece belediye başkanı değildi. Gazeteci Hasan Tahsin de halka hitap ediyor, işgale karşı halkı gaza getiriyordu.

Hasan Tahsin

Topluluk o gece “Redd-i İlhak Heyet-i Milliyesi” adında bildiri yayınladılar. Bildiri:

İşgalin Başlaması

İşgal

İtilaf Devletleri koruması altında, Yunan Donanması İzmir’e asker indirerek 15 Mayıs 1919 tarihinde işgale başladı. Rum halkı da elinde Yunan bayrakları ile bu işgali karşıladı.

İzmir’de bulunan 200 kişilik askeri ekibin başında bulunan Ali Nadir Paşa askerlere silahlarını İtilaf Devletleri’ne teslim etme emri verdi.

Ali Nadir Paşa

Bu esnada Hasan Tahsin Kordonboyu’nda bekliyordu.

Askerlerin Hükümet Konağı’na gittiğini izleyen Hasan Tahsin kalabalığın içine karıştı ve “Olamaz, olamaz; böyle ellerini kollarını sallaya sallaya giremezler!” sözlerini söyleyerek tabancasındaki bütün kurşunlarını Yunan Askerleri’ne sıktı.

Şaşkına dönen Yunan Birlikleri yanında çok fazla kişi olmayan Hasan Tahsin’i vurdular.

Hasan Tahsin

Hasan Tahsin 31 yaşında hem Türk Kurtuluş Savaşı’nın ilk kurşununu sıktı hem de Türk Kurtuluş Savaşı’nın ilk şehidi oldu.

Saygı ve hürmetle…

İlk Kurşun Sonrası

İşgal

Hasan Tahsin’i şehit eden Yunan Birlikleri silah bırakan Türk Askerleri’ne rastgele ateş açmaya başladılar. “Yaşa Venizelos!” demeyen askerleri süngülediler. Türk Askerleri’nin komutanı Ali Nadir Paşa’yı tekmelediler.

İşgalin ilk günü 400 Türk şehit edildi.

15-16 Mayıs’ta toplam 5000 Türk şehit edildi.

İşgalin İkinci Günü

16 Mayıs sabahı işgalin başladığını duyan Rumlar Türk köylerine saldırdılar. Yağmaladılar.

Bu olaylardan sonra teslim olmak istemeyen Türk Askerleri ile Türk halkı Batı Anadolu’da ilk Kuva-yı Milliye Birlikleri’ni kurdular.

Bazı Kuva-yı Milliye Birlikleri

İşgalin Bitişi

Mustafa Kemal Paşa

Türk Orduları’nın Başkomutanı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türk Ordusu 9 Eylül 1922’de İzmir’e girdi.

Katil Yunanlar denize döküldü ve Ege’nin İncisi tekrardan asıl sahipleri olan Türkler’in oldu.

Erben Samet ARİFOĞLU

Marmara Üniversitesi - İşletme Lisans Öğrencisi

Bir Cevap Yazın