Tarihte Bu Hafta (20-26 Nisan)

20 Nisan

1841 Morgue Sokağı Cinayetleri

İlk dedektif romanı olan Morgue Sokağı Cinayetleri eseri yayımlandı. Edgar Allan Poe’nun yazdığı, Amerika Birleşik Devletleri’nde çıkan kitap Türkiye’ye 1937 yılında geldi. Pek çok kez filme uyarlandı:

– Murders in the Rue Morgue (1932)

– Phantom of the Rue Morgue (1954)

– Murders in the Rue Morgue (1971)

– Murders in the Rue Morgue (1986)

1924 Teşkilat-ı Esasiye Kanunu

1924 Anayasası olarak da bilinen Teşkilat-ı Esasiye Kanunu yürürlüğe girdi. 1961 Anayasası kabul edilene kadar kullanıldı. 1928 yılında “Devletin dini İslam’dır” ifadesi kaldırıldı ve 1937 yılında laiklik ilkesi anayasaya girdi. Anayasaya göre Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli altı ilkeye göre yönetiliyordu.

2005 Şu Çılgın Türkler

Turgut Özakman’ın yazdığı Şu Çılgın Türkler romanı yayımlandı. 752 sayfadan oluşan romanda Kurtuluş Savaşı dönemi anlatılıyor.

21 Nisan

1920 TBMM’nin Açılacağının Duyurusu

Mustafa Kemal Paşa tarafından 100 yıl önce Büyük Millet Meclisi’nin 23 Nisan 1920’de açılacağını duyuran bir bildiri yayınlandı.

1939 San Jacinto Anıtı

Amerika Birleşik Devletleri’nin Teksas eyaletinde dünyanın en uzun kulesi olan San Jacinto Anıtı açıldı. Tepesinde 220 tonluk bir yıldız bulunan kulenin boyu 173 metre.

1944 Fransa’da Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı

Fransa’da kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanındı. Ülkemizden tam 10 yıl sonra kadınlara oy kullanma hakkı verilen Fransa’da kadınlar ilk kez 29 Nisan 1945’te oy kullandı.

22 Nisan

Dünya Günü

1924 TCDD Genel Müdürlüğü

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü açıldı. Anadolu’da bulunan demiryollarının millileştirilmesi için açılan kurum Yüksek Hızlı Trenlerle daha da gelişmeye devam ediyor.

1995 KKTC Cumhurbaşkanlığı

Rauf Denktaş üçüncü kez Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı seçildi. 2005 yılına kadar cumhurbaşkanlığı yapan Denktaş KKTC’nin ilk cumhurbaşkanıdır ve 22 yıl görev yapmıştır.

1999 Deniz Baykal’ın İstifası

Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanı Deniz Baykal seçimleri kaybetmesinin ardından istifa etti. Bu istifa ile Türkiye Cumhuriyeti’nde ilk kez seçimlerden sonra bir politikacı istifa etmiş oldu.

23 Nisan

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Dünya Kitap Günü

İsrail Ulusal Bağımsızlık Günü

1920 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Osmanlı Devleti’nin işgal edildiği günlerde Türk milleti savaşarak direndi ve bu direncin ruhu ve Mustafa Kemal Paşa’nın önderliği ile tam 100 yıl önce meclisi açtı. Meclis ilerki yıllarda bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasal yasama organı oldu.

Ulusal Egemenlik Bayramı olarak ilk kez 23 Nisan 1924’te kutlandı.

Çocuk Bayramı (Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği ile) olarak ilk kez 23 Nisan 1929’da kutlandı.

1982 Renkli Televizyon

TRT haftada iki kez renkli yayın yapmaya başladı. Dünyada ilk renkli yayın ise John Baird tarafından 1938 yılında gerçekleştirildi.

2003 SARS Virüsü

Çin Halk Cumhuriyeti Hong Kong’tan yayılan SARS virüsü nedeni ile okulları iki hafta tatil etti. Size benzer bir olayı hatırlatıyor mu?

24 Nisan

Ramazan Başlangıcı

Dünya Laboratuvar Hayvanları Günü

1800 Kongre Kütüphanesi

Dünyanın en büyük kütüphanesi olarak bilinen Kongre Kütüphanesi Amerika Birleşik Devletleri’nde açıldı. Bugünlerde kütüphanelerden uzak yaşıyoruz ama çoğu kurum e-kütüphane özelliği ile evlerimize geliyor. Onlardan bazıları:

  • Kültür ve Turizm Bakanlığı e-devlet üzerinden bütün kütüphanelere ücretsiz kayıt özelliği getirdi. Bu sayede e-arşiv özelliğine sahip tüm eserlere ulaşabilirsiniz.
  • acikerisim.tbmm.gov.tr adresi ile TBMM’nin Kurumsal Açık Erişim Sistemi sayesinde 2500 esere ulaşabilirsiniz.
  • www.ekitap.yek.gov.tr adresi ile Türkiye Yazma Eserler Kurumunun eserlerine ulaşabilirsiniz.
  • diniyayinlar.diyanet.gov.tr adresi ile Diyanet İşleri Başkanlığının eserlerine ulaşabilirsiniz.
  • tp2.isam.org.tr adresi ile İSAM Kütüphanesinin eserlerine ulaşabilirsiniz.
  • kutuphane.uskudar.bel.tr adresi ile Üsküdar Belediyesinin 22850 adet eserine ulaşabilirsiniz.

1920 TBMM Reisliği

Türkiye Büyük Millet Meclisi reisliğine Mustafa Kemal seçildi.

2007 Cumhurbaşkanlığı

Abdullah Gül Türkiye Cumhuriyeti’nin 11. Cumhurbaşkanı olmak için TBMM başkanlığına başvurdu. 28 Ağustos 2007 yılında cumhurbaşkanı seçildi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 11. Cumhurbaşkanı oldu.

25 Nisan

Ebeveyn Yabancılaşma Farkındalık Günü

Türkiye İstatistik Günü

Dünya Sıtma ile Mücadele Günü

DNA Günü

1719 Robinson Crusoe

Daniel Defoe tarafından yazılan Robinson Crusoe romanı İngiltere’de yayımlandı. Romanda, Alman olan Cruose’un dünya seyahati anlatılıyor.

1946 Türkiye Garanti Bankası

Garanti Bankası kuruldu. Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük ikinci özel bankasıdır. 2019 yılından itibaren Garanti BBVA adını kullanmaktadır.

1962 Anayasa Mahkemesi

Anayasa Mahkemesi kuruldu. Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük anayasal organıdır. TBMM’de çıkan yasaları talep üzerine denetleyen ve Anayasa’ya uygunluğunu kontrol eden bir kamu kuruluşudur.

26 Nisan

Dünya Fikri Mülkiyet Günü

Dünya Pilotlar Günü

Dünya Kıskançlık Günü

Dünya Sekreterler Günü

1903 Atletico Madrid

İspanya’nın spor kulübü Atletico Madrid kuruldu. İspanya’nın en büyük kulüplerinden biridir.

1961 YSK

Yüksek Seçim Kurulu kuruldu. YSK Türkiye Cumhuriyeti’nin seçimlerini denetleyen bir kamu kuruluşudur. Üyeleri Yargıtay ve Danıştay üyeleri tarafından seçilir.

1986 Çernobil Faciası

Sovyetler Birliği’ne bağlı Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin Pripyat şehrinde Çernobil Nükleer Santralinde kaza gerçekleşti. Bugüne kadarki en büyük nükleer kaza olan Çernobil Faciası’nda 31 kişi öldü.

2006 TTNET

Türk Telekom Grubunun bir üyesi olarak TTNET kuruldu. 14 Mayıs 2006’da faaliyete geçti.

Doğumlar

Ölümler

Erben Samet ARİFOĞLU

Marmara Üniversitesi - İşletme Lisans Öğrencisi

Bir Cevap Yazın