Önlisans ve Lisans Arasındaki Fark
Üniversitelerde bölümlerin her birinin kendine göre özellikleri vardır. Özellikle tercih yaparken bölümlerin türleri olarak yanlarında lisans ya da önlisans gibi bilgiler yer aldığını görebilirsiniz. Bu bilgiler mezunların seviyesini, kpss gibi sınavlarda atanacakları yerleri değiştirebilecek kadar önemli bir ayrıntıdır.
Önlisans ve Lisans Arasındaki Fark Nedir
En basit tabiriyle önlisans bölümlerinin öğrenim süresinin iki yıl lisans bölümlerinin ise dört yıl olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar mezun olunduğu zamanki seviyeleri de etkileyen önemli ayrıntılardır. Örneğin teknik bir bölümde lisans mezunu öğrenci mühendis olurken önlisans mezunu tekniker olur. İkisi de üniversite mezunu olmasına karşın biri diğerinin alt seviyesidir.
Önlisans ve Lisans Bölümleri Nasıl Ayırt Edilir
Her ne kadar iki tarafta da aynı bölümler yer alsa da iki yıllık ve dört yıllık bölümleri ayırt etmek için isimlerde ufak farklılıklar olabilmektedir. Örneğin “Uçak Mühendisliği” bir lisans programıyken aynı bölümün önlisans programı “Uçak Teknolojisi”dir.
Önlisans Mezunları Ne İş Yapar
Sektöre göre fark ediyor olsa da iki yıllık yüksekokul mezunları da tıpkı lisans mezunları gibi iş başvurusu yapabilir ve her kendi alanlarında çalışabilirler ayrıca önlisans mezunları DGS (Dikey Geçiş Sınavı)’na girerek lisans bölümlerine de geçiş yapabilirler.
Lisansın Üstü Var mı?
Üniversitelerde dört yıllık bölümlerin ardından akademik kariyer yapmak isteyen öğrencilerin tercih ettiği yüksek lisans programları bulunmaktadır. Yüksek lisans bölümleri iki yıllık olup bir lisans bölümünden mezun olmanızı gerektirir ve tezli/tezsiz olarak ikiye ayrılırlar. Tezli yüksek lisans için ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı)’na girmek gerekmektedir. Yüksek lisans okumak üniversitelerde hoca (akademisyen) olmanın ilk adımıdır.
Son olarak da yüksek lisans eğitiminin verildiği birime enstitü, lisans eğitimlerinin verildiği birime fakülte, önlisans eğitiminin verildiği birime de yüksekokul denilmektedir.