İyi Bir Kompozisyon Nasıl Yazılır

Genellikle ortaokul öğrencilerinin yeni bir tarzda yazı tipiyle karşılaştıkları için yazmakta zorlandıkları kompozisyon bir konu, olay hakkında düşüncelerinizi tarafsız bir şekilde dile getirme biçimidir.

Kompozisyon Yazma Kuralları Nelerdir

Kompozisyon yazılırken dikkat edilmesi gereken bir sayfa düzeni bulunmaktadır. Yazınızın üç bölümden oluşması ve her bölümde yeni bir paragraftan başlaması gerekir. Bu bölümlerin adı giriş, gelişme, sonuç olup aşağıdaki görselde yerleştirme yöntemiyle anlatılmıştır.

Giriş

Kompozisyon yazarken öncelikle bir giriş paragrafı hazırlamalısınız. Bu giriş bölümü konunun özetlendiği kısımdır. Burada okuyucunun ne hakkında yazı yazdığınızı anlaması gerekir. Konuya dair yeterince bilgi verdiğinizi düşündüğünüzde gelişme bölümüne geçebilirsiniz.

Gelişme

Bu bölüm olaya, konuya dair düşüncelerinizi anlattığınız kısımdır. Tıpkı bu yazıda olduğu gibi konu hakkında detaylı bilgi verilir. Dikkatli bakarsanız şuan okuduğunuz yazının da birkaç başlıktan oluşması dışında kompozisyon kurallarına uygun yazıldığını görebilirsiniz. İlk paragrafta kompozisyonun ne olduğuna dair basit bir bilgi verilerek giriş yapılmış ardından Kompozisyon Yazma Kuralları başlığının altında gelişme bölümüne geçilip kompozisyon hakkında geniş bilgi verilmiştir; nasıl yazıldığı, kuralları gibi.

Başka bir örnek olarak kompozisyon konumuzun “de ekinin yazımı” olduğunu düşünelim giriş bölümünde de ekinin sıkça karıştırılan bir bağlaç olduğunu ve iki farklı yazılış biçiminin olduğundan bahsetmemiz gerekir. Gelişme kısmında hangi durumlarda ayrı hangi durumlarda birleşik olduğunu anlatırız ve birkaç örnek verebiliriz. Yazacak bir şey kalmadıysa ve yazının kısa olduğunu düşünüyorsanız daha önce yaşadığınız bir olayı yazabilirsiniz.

Sonuç

Burası yazınızı bitirdiğiniz kısımdır. Küçük bir bitiriş yapmak yeterlidir. Yazıyla ilgili çıkarımda bulunup öğüt verebilirsiniz. Örneğin; de ekini yanlış yazmak yanlış anlaşılmanıza sebep olur bu sebeple dikkat etmelisiniz demek “de ekinin yazımı” konusunda yazdığınız kompozisyonun sonucu olabilir.

Kompozisyonda Yazacak Bir Şey Bulamıyorum

Yazdığınız kompozisyonun kısa olduğunu düşünüyorsanız aynı konuya farklı açılardan değişebilir veya günlük hayattan örnekler verebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken şey tekrara düşmemektir. Aynı şeyi tekrar tekrar farklı cümlelerle yazmanız okuyucuyu sıkabilir.

Bazen konu hakkında yazacak bir şey gerçekten kalmamış olabilir. Bunun da mümkün olduğunu düşünerek yazınızı bitirmeyi tercih edebilirsiniz. 🙂

Tolga Kaan

Marmara Üniversitesi

Bir Cevap Yazın