İngilizce Hazırlık Okurken Yapılması Gereken 7 Hamle
İngilizce okunan üniversite bölümleri için uygulanan hazırlık programı pek çok öğrencinin başına dert olabiliyor. Bu durumda da yabancı dil konusunda kendinizi geliştirmek için bazen dersler yeterli kalmayabilir. İngilizce hazırlık okuyan bir öğrenci olarak sizlere yaşadığım deneyimleri aktarmak için bazı tavsiyeler derledim.
1- İngilizceyi Hayatın Parçası Haline Getirmek
İngilizce hazırlık okuyor olmak derslerinizin hatta okuldaki çoğu vaktinizin İngilizce çalışmak üzerine geçiyor olduğu anlamına gelir. Bunun yaratacağı rahatlık etkisiyle İngilizceyi okul dışına taşımamak yapılabilecek en büyük hatadır. Mümkün olduğu kadar izlediğiniz videoları İngilizce izlemek, telefonunuzun dilini değiştirmek, İngilizce şarkılar dinlemek gibi yollarla hayatınızın her anına İngilizceyi yerleştirmelisiniz.
2- İngilizce Mobil Uygulamalarından Yardım Almak
İngilizcenizi basitten zora geliştirmek için internette kullanabileceğiniz onlarca mobil uygulama bulunmaktadır. Bu konuda size yardımcı olabilecek uygulamaları aşağıdaki görselde görebilisiniz;
Bunların başında hiç İngilizce bilmeyen kişilere bile basitten zora doğru ilerleyerek İngilizceyi öğretebilen Voscreeen uygulamasını tavsiye ederiz. Aşağıdaki videodan nasıl kullanıldığını görebilirsiniz.
3- Zorunda Kalmadıkça Devamsızlık Yapmamak
Her ne kadar diğer kaynaklardan İngilizce çalışıyor olsanız da hazırlık sınıflarında İngilizceyi deneyimleyerek ve okula hazırlanarak öğrenme imkanı bulursunuz. Bu sebeple hazırlık boyunca devamsızlık yapmamak en önemli konulardan biridir.
Hazırlıkta Devamsızlıktan Kalınır mı
Devamsızlık konusunda her üniversitenin yönergesi farklı olup genellikle belli bir seviyede devamsızlığı geçen öğrenciler hazırlığı tekrar okumak zorunda kalabilirler. Bu sebeple üniversitenizin kurallarını öğrenmeniz ayrıca bir önem arz etmektedir.
4- İngilizceyi Her Alanıyla Kavramak
İngilizce Hazırlık: Dinleme (Listening), Okuma (Reading), Yazma (Writing), Dil Bilgisi (Grammar), Sözlük (Vocabulary) ve Konuşma (Speaking) kısımlarından bizi sorumlu tutar. Bu sorumlu olduğumuz kısımlar şunlardır:
Listening (Dinleme)
Genel olarak sınıfta yapılan ve kayıtlardan dinlenerek işlenen kısımdır. Olay örgüsünde gerekli gereksiz onlarca bilgiye yer verilerek önemli kısımları anlamanız beklenir.
Reading (Okuma)
Geliştirmek için seviyenize uygun kitapları okuyarak ya da İngilizce haber sitelerini takip edebilirsiniz.
Writing (Yazma)
Writing kısmı ise Türkçe paragraf giriş gelişme sonuç örgüsünü kullanarak yazıldığı kısımdır. Bu kısımda olabildiğince olay örgüsünün birbirinden kopmaması ve girişten sonuca kadar verilen her örneğin her düşüncenin tutarlı olması gerekmektedir. Zorluk çekmemek için yapılması gereken önerilerin başında oldukça ”Essay ”yazmak gelir. Çünkü sürekli essay yazdıkça kabiliyetiniz artacak ve writing için en önemli yapı taşlarından birini çözmüş olacaksınız.
Grammar (Dil Bilgisi)
Grammar kısmı çok yoğundur, İngilizce’deki grammar kısmında zamanlar gibi bir sürü farklı konu yer almaktadır. Öğrenciler için karmaşık gelecek bir kısımdır. Çünkü bütün parçaları oturtmadan bu kısmı anlamış sayılmazsınız. Grammar kısmını geliştirmek için de English Grammar Full, Oxford English Grammar gibi uygulamaları indirerek kendinizi geliştirmeye çalışırsınız.
Vocabulary (Kelime Bilgisi)
İngilizce kelime ve anlam bakımından çok zengindir. Bir kelimenin birden fazla anlamı olabilir. Vocabulary kısmını yapabilmek için kelimelerin yazılışını da doğru bilmek gerekmektedir. Bu kısmın gelişmesi için Tureng Sözlük kullanmak ve Learn Match uygulamasından rekabet tadındaki uygulamayı kullanarak yeni kelimeler ve anlamlar öğrenebilirsiniz
Speaking (Konuşma)
Konuşmaya ilerisi için en önemi kısım diyebiliriz. Çünkü konuşma ile her işi hallettiğimiz bu zaman da Speaking büyük önem taşımaktadır. Bir sunum yaparken ya da bir olaydan bahsederken takıldığınızı düşünün, karşı taraf için en önemlisi bilgiyi nasıl aktardığınızdır. Bu durumdan dolayı Speaking kısmı üzerinde çok pratik yapılarak ve kendi sesinizi kaydederek deneme yapabilirsiniz. Denemelerin sonucunda speaking kısmının geliştiğini görebilirsiniz.
5- Hazırlığı Geçsem Yeter Düşüncesine Sahip Olmak
Hazırlıkta gösterilen dersler ve geçmek için gerekli seviye sizin için yeterli gibi görünse de ardından diğer senelerde tüm derslerinizi İngilizce görerek devam edeceğinizi unutmamanız gerekmektedir. Bu sebeple İngilizcenizin üniversite hayatınızın tamamına etki edeceğini unutmayarak kendinizi yabancı dil alanında mümkün olduğu kadar geliştirmeniz gerekir.
6- İlk Seneden Üniversite Hayatına Kendini Kaptırmamak
Üniversitede sosyal olmak önemlidir ancak birkaç yıl daha üniversitede bulunacağınızı göz önünde bulundurduğumuzda sosyal hayatın derslerinizin önüne geçmesine mümkün olduğu kadar izin vermemelisiniz. Elbette derslerinizi geri planda bıraktığınız zamanlar olacaktır ancak sonrasında eksiklerinizi tamamlayarak kendinizi toparlamanız gerekmektedir.
7- Bölümle İlgili Konuları İkinci Planda Tutmak
Henüz hazırlık okuduğunuz için bölüm dersi görmeyecek olmanıza rağmen bölüm konusunda da en azından kulüplerde bulunup üst sınıflarla tanışarak gelecek seneler için kendinize hazırlık yapabilirsiniz. Bölümü geri planda tutmamak size ilerleyen yıllarda inanılmaz fayda sağlayacaktır.
Geri bildirim: Marmara Üniversitesini Tercih Etmek İçin Tüm Sebepler | MieS