Bilge Karasu
Ölüm yıl dönümünde saygıyla anıyoruz..
Bilge Karasu. 1930/İstanbul doğumlu Türk öykü, roman, deneme yazarıdır. Postmodern romanın Türkiye’deki önemli isimlerindendir.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünde eğitim gördü. Ankara Radyosu için oyunlar yazdı. Daha sonra ölümüne kadar Hacettepe Üniversitesi Felsefe bölümünde öğretim görevlisi olarak çalıştı.
Yazmaya 17 yaşında başlayan Karasu’nun ilk yazısı 1950’de; ilk öyküsü de 1952’de Seçilmiş Hikâyeler Dergisi’nde yayımlandı. Eserlerinde “birey” temasını sıklıkla tercih eden yazar ; bireylerin sorunlarını , çıkmazlarını, bunalımlarını irdeledi. Sevgi, dostluk, korku ve ölüm gibi kavramları eserlerine sıklıkla işledi. Bu kavramları işleyişinde ise başarılı bir birey-toplum ilişkisi kurdu. Felsefe mezunu olmasının etkilerinden olsa gerek , eserlerinde varoluşçu felsefeyi işleyerek okuru zorladığı zamanlar oldu. “Türkçenin lastik gibi olduğunu” varsayarak Türkçeyi esnetebildiği kadar esnetti. Her öyküsüne kendinden bir şeyler katarak gerçek özgünlüğü gerçek taklit edilemezliğe ulaştırdı.
Onun öykülerini okumak için bir altyapı gerekmeyebilir fakat anlamak kesinlikle edebiyat ve felsefe bilgisi ister. Zira kendisi boş zamanlarda okunacak bir yazar değil; aksine yazdıklarına kafa yorulması, düşünülmesi gereken bir yazardır.
Bilge Karasu hakkındaki belki de en şaşırtıcı şeylerden biri ise eserlere akıcılık, yalınlık, yumuşaklık katacağı düşüncesiyle eserlerinde “ve” bağlacını kullanmamasıdır. Anlamsız bir çaba gibi görünse de o bağlacın yerine konulabilecek kelimeler, cümlenin yapısındaki değişimler göz önüne alındığında takdir edilesi bir çaba olduğu fark edilir.
Böylesine başarılı, Türkçeyi özgün ve mükemmel biçimde kullanan yazarımızı 25 yıl önce bugün (14 Temmuz 1995) pankreas kanseri tedavisi sürerken kaybettik. Arkasında çok kıymetli öyküler, romanlar, denemeler, radyo oyunları ve bu kıymetli eserlerin karşılığı olan ödüllerini bıraktı.