Beden Dili Hareketleri ve Anlamları

Beden Dili, canlı bir varlığın mimikleriyle, jestleriyle ve vücut hareketleri ile gerçekleştirdiği sözel olmayan ve tek bir konuşma içermeyen iletişim biçimidir. Duygu ve düşüncelerimizi karşı tarafa daha doğru ve net bir şekilde aktarabildiğimiz bir yöntemdir.

Beden Dili Hareketleri

Beden dilinin önemi binlerce sözden daha etkili olmasıdır ve yeni tanışılan biri ile ilk görüşmeler de, iş görüşmelerinde, pazarlık sırasında daha çok önem kazanmaktadır ve birden çok beden dili mevcuttur.

1- İşaret Parmağı ve Orta Parmağı kullanarak V yapmak

“V” işareti de birçok anlamı olan el hareketlerinden biridir. II. Dünya Savaşı sırasında Müttefik Devletler tarafından zafer işareti olarak kullanılmaya başlanan hareket, Fakat Avustralya, İrlanda, Yeni Zelanda ve İngiltere’de eğer bu hareketi yaparken avuç içiniz size dönük ise hareket etmiş olarak algılanabilirsiniz

2- Başparmak Ve İşaret Parmağı İle Daire Yapmak

Bu hareket ülkemizde argo olarak görülmektedir, özellikle bu tabir herhangi bir erkek için kullanılıyorsa uygunsuz karşılanabilmektedir. Yalnız Amerika’da bu hareketi yapanlar karşısındakine her şey yolunda mesajını vermektedir.

3- Başı Aşağı Yukarı Sallamak

Başınızı aşağı yukarı sallamak ülkemizde karşımızdakinin dediğine uymak, onaylamak anlamına geliyor.

4) Başı sağdan sola/soldan sağa sallamak

Ülkemizde bir isteği reddetme gibi olaylarda bu hareketi yapıp üzerine ”cık” sözünü söyleriz. Güney Kore, Amerika ve Çin’de ülkemizdeki gibi hayır anlamı ifade edilmektedir. Fakat Yunanistan Bulgaristan ve Arnavutluk’da onaylama anlamındadır.

5) Parmak Şıklatmak

Parmak Şıklatmak

Bu hareket çoğu Batı ülkesinde dikkat çekmek ve bir emiri olduğunu belirtmek için kullanılır. Fransa ve Belçika da ise pek sıcak bakılmayan şekillerde kullanılır. Türkiye’de ise genel de 2 elin parmakları şıklatılıyorsa şarkıya eşlik etmek için ya da ritim tutmak için kullanılmaktadır.

6) Avuca yazı yazmak

Bu hareket genel olarak çoğu Avrupa ülkesinde hesap istemek için kullanılmaktadır. Kişi bir elinde avucunu gösterip diğer eliyle açık olan avuca yazı yazıyor gibi yapıyorsa, garsona hesabı getir demek istemektedir.

7)  Saçlarınızla oynamak veya onu düzeltmek.

Bu vücut dili sizi endişeli, fazla enerji dolu, içine kapanık ve dikkati dağınık gösterir. Konuya odaklanamadığınızın yada konu ile ilgilenmediğinizin göstergesi olmaktadır.

8) Zayıf tokalaşmak

Zayıf tokalaşmak

Güven, otorite ve ilgi eksikliği sinyali verir. Yeni tanıştığınız biri ile ilk izlenim için tokalaşmanız çok önemlidir. Tebrik etmek için tokalaşma yapıldığında güçlü bir tokalaşma yaparsanız karşı tarafa güven ve ilgi sorununuz olmadığını ve otoriterliğinizi göstermiş olursunuz.

9) Biriyle konuşurken saate bakmak

Biriyle konuşurken saate bakmak

Bu hareket genelde bir olay sırasında sıkıldığınız, çabuk bitsin de kurtulayım hissini yaşıyorsanız kullanılan hareketlerin başında gelmektedir. Ama karşı taraf için bu hareket saygısızlık anlamını taşımaktadır.

10) Bacakların birdenbire titremeye başlaması

Bacakların birdenbire titremeye başlaması

Genelde titreyen bacaklar gerginlik ya da iğrenmenin göstergesi olarak kullanılmaktadır. Bu tavırları sergileyen bir kişi o an yaşadığı gerginliği bu şekilde göstermektedir.

11) Elini arkaya atarak kafasını kaşıma

Elini arkaya atarak kafasını kaşıma

Bu hareket bir konuda sıkıntı çektiğinin, karar veremediğinin göstergesi olmaktadır. Özellikle zor bir konuda seçenekler arasından seçim yaparken bunu yapmakta olan çoğu insan bulunmaktadır.

12) Kaşları çatmak

Kaşları çatmak

Dünyanın genel olarak her yerinde bu hareketi görüyorsanız, karşı taraftaki kişiyi sinirlendirmiş ve öfkelendirmiş olmaktasınızdır. Bu durum sizin için kötü olmakta olduğundan bir an önce karşı tarafı sakinleştirmelisiniz.

13) İki eli de aynı anda çeneye koyma

Bu hareket bir olayı şaşkınlıkla, şok bir şekilde kendinden geçerek, karşı tarafı hayranlıkla izlemek için kullanılır. Ülkemizde bu hareketi yaptıktan sonra ”vay be” sözü de söylenmektedir.

14) Bacak bacak üstüne atma

Bacak bacak üstüne atma

Bu hareketi yaptığınız zaman, karşı tarafın sizin için olan saygısını en alt seviyeye indirmiş olursunuz. Genel olarak her yerde bu hareket saygısızlığın göstergesidir.

15) İki elin avucunu birbirine sürtme

İki elin avucunu birbirine sürtme

Bu hareketi genel olarak mekan sahipleri kullanmaktadır. Örneğin kalacak yer olarak gittiğiniz bir otel de size göre çok güzel bir odam var diyen otel müdürü ya da gittiğiniz bir restoranda istediğinizin yemeğini olduğunu söyleyen restoran sahibi. Avuçlarını birbirine sürterek kendince ”oldu bu iş” anlamına gelmektedir.

Verilmek İstenen Mesaj

Beden Dili Hareketleri bizim için çok önemlidir. Bu hareketleri doğru zamanda ve doğru yerde yaparsak kendimiz adına yaşayacağımız durumları avantaja çevirebiliriz.

Orhun Mert Kalkan

Maltepe Üniversitesi

Bir Cevap Yazın